zaterdag 9 december 2023

GGD'en in Noord-Brabant - Verstrekking van PrEP | "Brabantse Homo's die net Uit de Kast zijn kunnen niet langer gratis Hiv-pillen krijgen - Vraag is te groot"



Eindhoven  →  Homoseksuele jongens in Noord-Brabant die net Uit de Kast komen en bang zijn voor het Hiv-virus kunnen niet langer gratis preventieve Hiv-pillen – PrEP – krijgen. De drie GGD'en nemen geen nieuwe 'klanten' meer aan

Wie de PrEP-pil elke dag of voor en na seks inneemt, heeft een veel kleinere kans om Hiv op te lopen. Het middel is met name bedoeld voor men– sen die een verhoogd risico lopen, zoals mannen die seks hebben met mannen en sommige sekswerkers. Wie deze pil krijgt moet een zorgtraject in waarbij je vier keer per jaar wordt getest. Niet alleen op Hiv, maar ook op andere seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) als 'chlamydia' en 'gonorroe'.
                                          
                              
PrEP-zorg blijkt heel effectief. In Amsterdam is het aantal nieuwe Hiv-besmettingen in een paar jaar tijd spectaculair gedaald. Maar in Zuidoost-Brabant waar het totaal aantal soa's vorig jaar fors steeg wordt het juist moeilijker voor jongeren om van PrEP-zorg te profiteren. "We nemen nu geen nieuwe aanvragen in behandeling" ‼, meldt de GGD Brabant Zuidoost. Dat geldt ook voor de GGD West-Brabant en de GGD Hart voor Brabant: "De vraag is veel groter dan wat wij kunnen bieden".

Lees verder op de website van ED.nl:  "Brabantse Homo's die net Uit de Kast zijn kunnen niet langer gratis Hiv-pillen krijgen ‼

bronnen: ED.nl – Eindhovens Dagblad / YouTube.com / Twitter.com | X – ED.nl