vrijdag 12 juni 2015

China - Amerika | "Zeven Chinese Homo-koppels zijn getrouwd in Californië" ‼

Zeven Chinese koppels, homoseksueel en lesbisch, zijn dinsdagmorgen getrouwd in West Hollywood in Californië. De Chinezen hadden een wedstrijd gewonnen die was uitgeschreven door een aantal Chinese internetbedrijven waaronder Alibaba. "Als het echte liefde is, helpen wij je deze droom te verwezenlijken", aldus de slogan van de competitie.

Meer dan 2000 homokoppels hadden een video ingestuurd waarin zij hun liefdesverhaal vertelden. Via Alibaba's populaire site Taobao werden de zeven gelukkige winnaars gekozen. Medesponsor van deze verkiezing was Blued, de zeer populaire gay datingapp in China. De burgemeester van West Hollywood voltrok de huwelijksceremonie voor de zes homokoppels en één lesbo-koppel in de lokale bibliotheek. 

De gesloten huwelijken zijn in Californië wél legaal, maar in het thuisland van de Chinezen echter niet zodat de verbintenissen alleen een ceremoniële waarde hebben. Homoseksualiteit is sinds 1997 niet meer strafbaar in China, maar traditionele opvattingen verhinderen de acceptatie van LHBT's. De Chinese overheid staat open voor meer rechten voor homoseksuelen maar slechts mondjesmaat worden wetten die homo's moeten beschermen aangenomen. De openstelling van het huwelijk voor homoparen lijkt zeer ver weg.

De actie lijkt een marketingstunt van Alibaba te zijn maar Chinese homo-organisaties laten weten toch blij te zijn met de actie van het internetbedrijf. "Door deze actie zal de openstelling van het huwelijk voor homoparen weer in de publiciteit komen en de discussie rond het thema levendig houden", aldus een homo-activiste.

Zie ook:
Alibaba laat Chinese Homo-koppels trouwen in Amerika  /  In China gaan Homo's en Lesbo's onderling schijnhuwelijken aan     

bronnen: GaySite.nl / Reuters.com / YouTube.com